Serenus Kórus

serenus = derűs, nyugodt, szelíd
Az énekkar 2001-ben alakult meg, 30 fővel. Jelenlegi létszáma több mint 60 fő. Többgenerációs vegyeskar.
A megalakulás évében "Fesztiválkórus" minősítést szerzett.
Három ízben lépett fel a Magyar Rádió "Kóruspódium" című sorozatában.
Évente rendszeresen fellép Vác Város ünnepein, kulturális rendezvényein. Évente két alkalommal önálló koncertet ad Vácon és Vác környékén. Karácsonyi hangversenyek, környékbeli falunapok, templomi koncertek rendszeres szereplője.
A Serenus Kórus örömmel létesít kapcsolatokat más énekkarokkal. Kórustalálkozókat is szervezett, melyeken bajai, győri, komáromi, nagymarosi énekkarokat látott vendégül.
Cserekapcsolatot létesített az Ulm városban működő kórusszövetséggel, melynek eredményeként egy fiatal német kamarakórust fogadott Vácon, majd a látogatást visszaadva Ulm városában töltött néhány napot.
A nagyobb feladatokra az énekkar kórustáborokban készül. A sportolók edzőtáboraira emlékeztető, néhány napos kórustábor napi 6-8 óra énekléssel, tanulással telik. A szakmai eredmények mellett óriási emberi hozadéka is van az együtt töltött napoknak: a barátság, a közösség épülése.
A Serenus Kórus rendszeres résztvevője a "Váci Világi Vigalom" rendezvényének is. Legutóbb 2009. július 25-én adott önálló hangversenyt ez alkalomból, "Magyar táj, magyar ecsettel" címmel, magyar szerzők műveiből. A műsoron Bárdos,- Bartók,- Halmos,- Kocsár,- Kodály,- Nógrádi,- Sugár-művek szerepeltek.
A váci Serenus Kórus kisvárosban működő, amatőr együttes. E tény összes örömével és bánatával.
Elkötelezett dalosai minden nehézség ellenére örömmel énekelnek, az értéket keresik, s legjobb tudásuk szerint színvonalas muzsikálásra törekszenek.
A kórus az évek során kórustalálkozókon vett részt és kórustalálkozókat szervezett, más kórusokat látott vendégül és látogatott meg.
2010 decemberében Vácott "Hangversenykórus" minősítést szerzett.